Spillets regler: Estetisk pasifisme i Georges Perecs Quel petit vélo à guidon chromé au fond de la cour ? (1966) - Benjamin Yazdan (Norsk Litteraturvitenskapelig Tidsskrift)
Georges Perecs andre roman Quel pétit vélo à guidon chromé au fond de la cour ? (Hvilken knallert med forkrommet styre innerst i gården) (1966) har lenge blitt forbigått i resepsjonen. Imidlertid er det her at han for første gang forener sin ludiske poetikk med politisk kritikk. Romanen er uomgjengelig for å forstå den særegne syntesen av kritiske impulser og ustadig estetikk som karakteriserer forfatterskapet. Perec tar for seg Frankrikes krigføring i Algerie på slutten av 1950-tallet og yter motstand mot militaristisk ufornuft gjennom formmessig lek. Gjennom analyser av to sentrale dimensjoner i romanen – en retorisk innholdsfortegnelse og et foranderlig navn – viser artikkelen at Perec fremmer en særlig form for estetisk pasifisme. Avslutningsvis relaterer jeg denne dimensjonen i verket til Theodor W. Adornos estetiske filosofi og åpner opp for nye måter å forstå Perecs kritiske estetikk på.