Krapinsko diletantsko kazališno društvo (1841−1847) - Vesna Jelić (Studia Lexicographica)
U radu se analizira djelatnost diletantskoga kazališnog društva koje je u Krapini prikazivalo kazališne predstave u preporodnom razdoblju od 1841. do 1847. godine. Predstave su izvodili mladi, u društvu još neetablirani zagorski plemići i plemkinje te građani. Neki od njih bili su međusobno povezani rodbinskim ili ženidbenim vezama, većina ih je živjela u raznim mjestima Hrvatskoga zagorja, a samo neki u Krapini. Iako su rađene većinom po njemačkim uzorima i predlošcima, za razliku od Zagreba, gdje su se predstave izvodile na mađarskom i njemačkom, predstave su se u Krapini izvodile na domaćem, hrvatskom jeziku. Rad donosi repertoar kazališne skupine, raspored izvođenja predstava i podjelu uloga, a spominju se i kazališni mecene te izvjestitelji kazališnih događanja. Opisana je onodobna društvena atmosfera u Krapini te odjeci kazališnih događanja u onodobnom tisku. Istražena je i opisana napose javna djelatnost članova kazališne skupine u postdiletantskom razdoblju.