Міжнародні норми та механізми правової відповідальності за звуковий терор - R. M. Zakharchuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті здійснено міждисциплінарний аналіз міжнародно-правових засад відповідальності держав за використання акустичного терору в умовах збройного конфлікту. Акустичний терор розглядається як форма насильства, що застосовується для психологічного тиску, деморалізації та позбавлення сну цивільного населення або супротивника. У контексті сучасних гібридних війн автор підкреслює дестабілізаційний і руйнівний ефект звукових атак. Окрему увагу приділено прикладам використання акустичних засобів під час російсько-української війни (з 2022 року) та під час військових дій росії в Сирії (2015–2020), коли авіаудари й обстріли супроводжувалися постійним звуковим тиском на цивільне населення.