شناسایی عوامل اثرگذار بر تصویب بودجه در سازمان‌های دفاعی - حمید مرتضی نیا; محمد سلگی; عمار فقانی (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه)
حفظ توان نظامی و ارتقای کارآمدی آن ‌یک امر ضروری در نظام اسلامی است که مستلزم تأمین منابع و امکانات لازم و مدیریت مناسب بر آن است که بودجه نقش مهمی دراین‌راستا ایفا می‌کند. براین‌اساس، هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت‌بندی مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر تصویب بودجه در یک سازمان نظامی است.این پژوهش از نظر نتیجه کاربردی؛ از نظر روش گردآوری، پیمایشی (دلفی) و از نظر نوع داده، ترکیبی و از نظر بازه زمانی، مقطعی بوده که از ابزار مصاحبه و پرسشنامه جهت گردآوری داده‌ها بهره‌برداری شده است. جامعه آماری پژوهش نیز متشکل از سه گروه: 1. خبرگان و صاحب‌نظران حوزه طرح و برنامه و آشنا به فرآیند بودجه‌ریزی و 2. مدیران و کارشناسان ستاد کل نیروهای مسلح و 3. مدیران و کارشناسان سازمان برنامه‌وبودجه کشور می‌باشد.براساس مدل تحقیق، عوامل مؤثر بر تصویب بودجه در دو دسته عوامل محیطی (برون‌سازمانی) و عوامل درون‌سازمانی شناسایی ‌شده است. در حیطه عوامل غیرمحیطی: ارزش‌های مشترک، راهبرد، ساختار، سیستم، نیروی انسانی، شیوه و سبک و مهارت‌ها و در حیطه عوامل محیطی: عوامل سیاسی، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی و عوامل فناورانه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشانگر آن است که عوامل درون‌سازمانی دارای اولویت بیشتری نسبت به عوامل محیطی (برون‌سازمانی) بر بودجه مصوب یک سازمان نظامی می‌باشد.