LİDERLİKTE RUHSAL ZEKA ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI - Tahir AKGEMCİ; Tuba BEKİŞ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Günümüzdeki esneklik, hareketlilik ve hızlı değişimler, liderlikte başarı için zihinsel zekanın (IQ) yetmeyeceği ve başarılı liderlerin başka birtakım yeteneklere sahip olması gerektiği fikrini ortaya çıkarmıştır. Bu yeteneklerden bir tanesi de ruhsal zeka (SQ)’dır. Ruhsal zeka, liderlerin, çalışanları örgütsel amaçların gerçekleştirilmesi yönünde teşvik edebilmeleri için onların ruh hallerini gözlemleyip, ruhsal ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini ve onlara anlamlı ve değerli olan şeyleri göstererek motive olmalarını sağlamaktadır. Bu çalışmada, liderlikte ruhsal zeka kavramsal olarak incelenmiş ve liderlerin ruhsal zeka özellikleri ile ilgili bir alan araştırması yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre liderler ruhsal zeka ile ilgili yargılara genellikle katılmaktadırlar. Bu bulgular, liderlikte ruhsal zekanın önemine işaret etmekte, ilerde yapılacak araştırmalar için bilgi sağlamaktadır.