اثر منابع مختلف الیاف نامحلول بر عملکرد و جمعیت میکروبی سکوم جوجه‏ های گوشتی پرورش یافته در تراکم بالا - مهرنوش حافظی نیا; سمیه سالاری; علی آقایی (تحقیقات تولیدات دامی)
تأثیر منابع مختلف الیاف نامحلول در شرایط پرورشی متراکم بر عملکرد و جمعیت میکروبی سکوم جوجه‌های گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×3 بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح تراکم (10 و 16 قطعه پرنده در هر مترمربع) و سه منبع الیاف (بدون الیاف، پوسته آفتابگردان و پوسته برنج) بود. عملکرد بهصورت دوره‏ای اندازه‏گیری شد و در روز پایانی پرورش، فراسنجه‌های خونی و جمعیت میکروبی سکوم نیز بررسی شد. در تراکم بالا، افزودن پوسته برنج و نیز پوسته آفتابگردان باعث بهبود معنی‌دار ضریب تبدیل خوراک در کل دوره پرورش در مقایسه با تیمار بدون الیاف شد (05/0>P). تراکم بالا در کل دوره آزمایش باعث کاهش مصرف خوراک در مقایسه با تراکم طبیعی شد (05/0>P). تغذیه پرندگان با پوسته برنج و پوسته آفتابگردان سبب افزایش مصرف خوراک و اضافه وزن و نیز کاهش ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با تیمار شاهد در کل دوره آزمایش شد (05/0>P). پرندگان تغذیه شده با پوسته آفتابگردان در تراکم طبیعی و پوسته برنج در تراکم بالا، افزایش معنی‌دار غلظت HDL خون در مقایسه با سایر تیمارها را نشان دادند (05/0>P).  افزودن پوسته آفتابگردان و پوسته برنج درتراکم بالا باعث افزایش معنی‌دار جمعیت‏ لاکتوباسیل‏ سکوم در مقایسه با تراکم طبیعی شد (05/0>P). نتایج این پژوهش نشان داد که در هر دو شرایط پرورشی، افزودن الیاف نامحلول به جیره سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک شد، اگرچه استفاده از الیاف نامحلول در شرایط پرورش متراکم باعث افزایش بیشتری در جمعیت میکروبی لاکتوباسیل سکوم در مقایسه با شرایط پرورش طبیعی شد.