STOK HESAPLARININ DENETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ DENETİMİN ÖNEMİ - Yunus CERAN; Muhammet BEZİRCİ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
İşletme varlıkları içerisinde en yüksek paya sahip olan stokların Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerine, Muhasebenin Temel Kavramlarına, Uluslararası ve Ulusal Muhasebe Standartları ile vergi mevzuatına uygun olarak kayıtlara alınıp, alınmadığının, değerleme ölçülerine uygun olarak değerlenerek finansal tablolarda dürüst bir biçimde raporlanıp, raporlanmadığının araştırılması stok hesaplarının denetiminde temel amacı oluşturmaktadır. Stokların doğru olarak raporlanabilmesi işletmede etkin bir belgeleme sisteminin ve ayrıntılı bir muhasebe kayıt düzeninin kurulmasını gerektirmektedir. Bu da ancak işletmede uygun bir biçimde işletilen iç kontrol sisteminin varlığına bağlıdır. Çünkü işletmelerde etkin bir iç kontrol sisteminin varlığı, güvenilir finansal raporlama yapılması, faaliyetlerin etkin ve verimli yürütülmesi, kanun ve düzenlemelere uygunluk anlamına gelmektedir. Bu nedenle stok hesaplarında yer alan ve finansal tablolara yansıtılan bilgilerle ilgili olarak işletme yönetiminin iddialarının gerçekten doğru olup, olmadığının değişik denetim teknik ve yordamları uygulanarak ortaya konulması ve stoklara ilişkin tutarların finansal tabloların dürüstlüğünü gösterecek şekilde doğru bir biçimde raporlanarak bu tablolarda yer almasının sağlanması açısından işletmede etkin bir iç kontrol sisteminin varlığı ve iç denetim büyük önem arz etmektedir.