بررسی وضعیت خشونت علیه زنان در خانواده‌های چهار ناحیۀ (4، 5، 8 و 11) شهر کابل - محمدشفیع صالحی (غالب)
ﺧﺸﻮﻧﺖ ﺧﺎﻧﻮادهﮔﯽ مهمﺗﺮﯾﻦ رقم ﺧﺸﻮﻧﺖ علیه زﻧﺎن ﺑﺎ زیادترین صدمات اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ، رواﻧﯽ و اﻗﺘﺼﺎدی اﺳﺖ؛ در این تحقیق ﺑﻪ ﺑﺮرﺳﯽ رابطه ﺑﯿﻦ ﻫﻤﺴﺮآزاری (ﺧﺸﻮﻧﺖ علیه زﻧﺎن در کانون ﺧﺎﻧﻮاده) و ﺑﺮﺧﯽ ﻋﻮاﻣﻞ تأثیرگذار ﺑﺮآن پرداخته شده است. ﻫﺪف اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺷﻨﺎﺧﺖ اندازۀ همسرآزاری و اشکال ﺧﺸﻮﻧﺖ انجام‌ﺷﺪه ﻋﻠﯿﻪ زﻧﺎن در چهار ناحیۀ ﺷﻬﺮ کابل، ناحیه‌های (4، 5، 8 و 11) اﺳﺖ. ﺑﺮای ﺑﺮرﺳﯽ ﺑﺮﺧﯽ از ﻋﻮاﻣﻞ تأثیرگذار ﺑﺮ ﺧﺸﻮﻧﺖ، نظریات ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺗﺼـﻮر اﻗﺘﺪارﮔﺮاﯾﺎﻧﻪ، ﺗﺼﻮر فرمان‌بردارانه، هویت‌ فرهنگی و ﺷﯿﻮهﻫﺎی ﺟﺎﻣﻌﻪﭘﺬﯾﺮی ﻧﻘﺶﻫﺎی ﺟﻨﺴﯿﺘﯽ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. تحقیق حاضر ﺑﻪ‌‌ﺻﻮرت ﭘﯿﻤﺎﯾﺸﯽ و ﺑﻪ ﮐﻤﮏ پرسش‌نامه در مورد (200) ﻧﻔﺮ از زﻧﺎن ﻣﺘﺄﻫﻞ ﺷﻬﺮ کابل ﮐﻪ دﺳﺖﮐﻢ دو ﺳﺎل از ازدواج آنﻫﺎ ﮔﺬﺷﺘﻪ بود، ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روش ﻧﻤﻮﻧﻪﮔﯿﺮی اﺟﺮا ﺷﺪه اﺳﺖ. دست‌آورد‌های پژوهش ﻧﺸﺎن ﻣﯽدهند ﺧﺸﻮﻧﺖ در خانواده‌های ﻣﻮرد تحقیق در عرصه‌های ﻣﺨﺘﻠﻒ وﺟﻮد دارد. زیادترین تأثیرگذاری ﺧﺸﻮﻧﺖ موجود، خشونتِ ‌جسمی و ﺧﺸﻮنتِ ‌روانی و کم‌ترین اندازۀ ﺧﺸﻮﻧﺖ، خشونتِ مالی اﺳﺖ؛ هم‌چنان ﻧﺘﺎﯾﺞ پژوهش حاکی از ‌آن‌است، ﮐﻪ ﺑﯿﻦ ﺗﺼﻮر اﻗﺘﺪار‌ﮔﺮاﯾﺎﻧﮥ ﻣﺮد از ﻧﻘﺶ ﺧﻮد و ﺧﺸﻮﻧﺖ ﻋﻠﯿﻪ زﻧﺎن ارتباط ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ وﺟﻮد دارد و ﺑﯿﻦ ﮐﻤﮏ و هم‌کاری ﺷﻮﻫﺮ در امور ﻣﻨﺰل ﺑﺎ ﺧﺸﻮﻧﺖ ﻋﻠﯿﻪ زﻧﺎن رابطۀ برعکس به‌ﻣﺸﺎﻫﺪه می‌رسد؛ بناءً نتایج به‌دست‌آمده بیان‌کنندۀ این‌اﺳﺖ‌ﮐﻪ ﺑﯿﻦ ﺗﺠﺮﺑﮥ ﺧﺸﻮﻧﺖ زن و ﻣﺮد در ﺧﺎﻧﻮاده آغاز و ﺧﺸﻮﻧﺖ ﻋﻠﯿﻪ زﻧﺎن راﺑﻄﮥ تنگاتنگ موجود است.