Temel Hakların Korunması Üzerine Yeni Bir Kurum: Türk Ombudsmanlık Kurumu - Servet Alyanak (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Türk Parlamentosu 2012 yılında Ombudsmanlık Kurumu kurulmasına dair bir Kanun kabul etmiştir. Mart 2013’te Türkiye-Avrupa Birliği entegrasyonu sürecinin bir parçası olarak Türk Ombudsmanlık Kurumu OK Ankara’da faaliyete başlamıştır. OK kamu idarelerinin işlemlerine karşı yapılacak başvuruları incelemekle görevlendirilmiştir. Bu kurumun kurulması, AB ile yapılan müzakerelerde Katılım Ortaklığı’nın gereklerinden birisinin yerine getirilmesi açısından önemli ve kritik bir adım olmuştur. Bu makale, Türk ombudsmanlık modelinin analizini etmektedir. Makalede, Kurumun normatif olarak hukuki yetkileri ile zayıf ve güçlü yanları ile reform ihtiyacı analiz edilmektedir. Makalede, Kurum Başdenetçisi ile Denetçilerin seçilmesi, kurumun kurulması süreci ve bu bağlamda Kurum mevzuatının yasal çerçevesi, yapısal özellikleri, temel nitelikleri ve mevzuatın kapsamı ile yapılacak inceleme sonucunda tanınan yasal çareler de izah edilmektedir