Ankara İli Çubuk İlçesi Vişne Ağaçlarında Çiçek ve Sürgün Monilya Hastalığı Monilinia laxa Aderhold & Ruhland Honey ile Savaşım Çalışmaları - Fikret Demirci; Özdemir Hancıoğlu (Journal of Agricultural Sciences)
Ankara ili Çubuk ilçesi vişne ağaçlarında çiçeklerde ve sürgünlerde kurumalara sebep olan Monilinia laxa’ ya karşı üreticilerin kullandıkları bazı ruhsatlı fungisitlerin, hastalığı önlemede yeterli olmadıkları yönündeki şikayetleri üzerine, bu fungisitlerin etkinlikleri in vitro ve in vivo koşullarda değerlendirilmiştir. Fungisitlerin in vitro koşullarda M. laxa spor çimlenmesine ve misel gelişimine etkileri belirlenmiştir. Ele alınan fungisitler içerisinde en yüksek etkiye sahip olan carbendazimin 0.1 µg/ml dozda spor çimlenmesini tamamen engellediği ve EC50 dozunun 1.134 µg/ml olduğu belirlenmiştir. Doğa koşullarda yapılan denemeler iki yıl tekrarlanmış, ele alınan tüm fungisitlerin hastalık şiddetini azaltmada etkili oldukları belirlenmiştir. Bu bölgede farklı bahçelerden elde edilen 40 adet M. laxa izolatı ile yapılan çalışmada, bu izolatlarda benomyl ve carbendazime karşı hassasiyet kaybı olmadığı tespit edilmiştir