Pravo na anonimni porođaj - Zoran Ponjavić; Dušica Palačković (Stanovništvo)
Imperativna pravna norma iz zakonodavstva Republike Srbije prema kojoj se materinstvo rođenog deteta zasniva upisom imena majke u matičnu knjigu rođenih primorava određen broj žena da se porađa u medicinski neprihvatljivim uslovima, dovodeći svoj i život deteta u opasnost. U ovom radu je analiziran institut anonimnog porođaja kao alternativa mogućem tragičnom ishodu. Iznose se argumenti za i protiv njegovog uvođenja u zakonodavstvo Republike Srbije i pri tome se naročita pažnja poklanja uređenju ovog pitanja u zakonodavstvu Francuske, gde ovaj institut ima dugu tradiciju. Činjenica da ona nije pred Sudom za ljudska prava u Strazburu sankcionisana zbog načina normiranja ovog pitanja govori da je moguće pomiriti naizgled teško pomirljiva suprotstavljena prava i interese: pravo deteta da zna svoje poreklo i pravo majke i trećih lica na poštovanje privatnog života, ali i opšti interes. Sve ovo treba da ohrabri zakonodavca u Republici Srbiji da normira ovaj institut birajući između prava deteta na život i rađanja u medicinski prihvatljivim uslovima i prava da zna svoje poreklo.