La Escuela Freinet de Barcelona - Fernando Jiménez Mier y Terán (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
El 1937, a Barcelona i en plena guerra, va néixer l’Escola Freinet de Barcelona. L’esdeveniment va ser impulsat per l’inspector escolar Herminio Almendros. Ja havien passat els temps de la Cooperativa Espanyola de la Tècnica Freinet. Els nens d’aquesta escola van fer textos lliures amb llur impremta, els van il·lustrar, els van imprimir, van fer-ne quaderns i van tenir intercanvi amb altres escoles; principalment amb l’escola regentada per Freinet a Vença, França. Aquests textos van quedar agrupats en els quaderns «tibidabo» i «Petits», dels nois de primària i els de parvulari. Amb aquests textos lliures els nens, sense proposar-s’ho ells ni els seus mestres, es van convertir en veritables historiadors que permeten conèixer els successos d’una escola en temps de guerra. Aquest text recull informació sobre aquesta escola, els seus mestres i nens. També parla de la presència de l’inspector Almendros. Recupera, a més, l’assumpte de l’intercanvi amb escolars de França. El text es basa en els textos d’aquests quaderns i en l’entrevista que l’autor va fer a un dels directors de l’escola.