FARKLI AMBALAJ MATERYALLERINİN BİBERİN Capsicum annum L. var. longum SOĞUKTA MUHAFAZASINA ETKİSİ - Ruhsar Yanmaz; M.ufuk Kasım; Rezzan Çağıran; Nilgün Halloran (Journal of Agricultural Sciences)
Araştırmada Bağcı Çarliston ve Demre Sivrisi biber çeşitlerinin farkl ı ambalaj materyalleri ile sağlanan modifiye atmosferlerde muhafaza süreleri incelenmi ştir. Ambalajlamada 1.0 kg'l ık delikli ve deliksiz Polietilen DPE, PE ve polipropilen DPP, PP torbalar ile sivri biberde streç film kaph kutular STR kullanı lmıştı r. Kasalar içinde aç ıkta ambalajlanan örnekler de kontrol olarak de ğerlendirilmiştir. Modifiye atmosferin 8°±1 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde biberlerin muhafaza süresine etkisini belirlemek amac ıyla haftal ık arahldarla ve ayrıca 48 saat süreyle oda =ald ığım alınan örneklerde ağırlık kaybı , suda eriyebilir toplam kuru madde, solunum hızı, gevreklik, enfeksiyonlu ve ü şüme zararı ÜZ gösteren meyve oranlar ı belirlenmiştir Yüksek ağırlık kaybı Çarliston biber çe şitinde muhafaza süresini, kontrolda 3 hafta ile s ı nırlandırmıştır. Çarliston çeşidinde PP'de enfeksiyon ve ÜZ nedeni ile kalite en fazla 4 hafta süreyle korunabilmi ştir. PE, DPE ve DPP uygulamaları ile kalitenin en fazla 5 hafta konmabilece ği, 6. haftada ise enfeksiyon ve ÜZ'nin çok artt ığı belirlenmiştir. Demre Sivrisi çe şidinde ise modifiye atmosferlerde çok az bir kalite kayb ı ile 6 hafta süreyle biberler muhafaza edilebilmiştir. Kontrollerde ise 2. hafta ağırlık kaybı yüksek düzeye ulaşmıştır. Her iki çeşit için de gevreklik, enfeksiyonlar, ÜZ ve ağırlık kaybı değerleri toplu olarak değertendirildiğinde deliksiz PE'in en uygun ambalaj materyali oldu ğu sonucuna vanlmıştı r