Türkiye’deki Konsorsiyumların Kütüphanelerde Satın Alma Üzerine Etkisi - Tuba Akbaytürk (Türk Kütüphaneciliği)
Türk üniversite ve araştırma kütüphaneleri, 20 yıldan beri kitap ve bilimsel dergi makalesi gibi basılı materyal paylaşımına dayalı bir işbirliği içindedir. Elektronik kaynakların yaygınlaşması ile bu oldukça kabul görmüş işbirliği biçimi yetersiz kalmaya başlamıştır. Küçülen kütüphane bütçelerinin daha iyi idaresi ve firmalarla daha iyi lisans anlaşması şartlarının sağlanabilmesi gereksinimi Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu- ANKOS’ un oluşumunun temelinde yatan sebeplerden ikisidir. ANKOS’ 2000 yılında 12 üniversite kütüphanesinin katılımı ile oluşmuştur. Geçen üç yıl zarfında üye kütüphane sayısı 70’e ulaşmıştır. ANKOS ulusal bir organizasyona dönüşürken, üye kütüphaneler de ANKOS’ u satın alma iş akışının önemli bir bileşeni olarak görmeye başlamışlardır. ANKOS, bugün kütüphanelerin daha düşük fiyatlara daha çok elektronik kaynağa abone olma çabasını kolaylaştırmaktadır.