ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ, РОЗВИТКУ ТА НАКОПИЧЕННЯ СУХОЇ РЕЧОВИНИ РОСЛИНАМИ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ СОРТІВ КВАСОЛІ ОВОЧЕВОЇ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - В. І. Овчарук; О. В. Овчарук; Д. О. Мількевич (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Першочерговим досягненням високої якості зернобобових культур, у тому числі квасолі овочевої є вирішення продовольчої безпеки держави шляхом забезпечення населення свіжими повноцінними продуктами. Розширення асортименту овочевої продукції, урізноманітнення раціону харчування, як одне із завдань овочівництва, неможливе завдяки ширшому впровадженню малорозповсюджених культур. Це певною мірою пов’язано з наслідками стереотипу спрощеного розуміння технології вирощування квасолі овочевої, як зернобобової високобілкової культури. Квасоля овочева здавна була традиційною культурою в Україні. Проте нині попит на неї не задовільняється. Основним виробником квасолі овочевої надалі так і залишається індивідуальний сектор, та окремі спеціалізовані господарства. Однією із основних причин є відсутність високоврожайних сортів, що стримує її вирощування у виробничих умовах. Дослідження сортового різноманіття квасолі овочевої для різних напрямів їх використання та технологій вирощування дасть можливість розширити видове різноманіття бобових овочів і підвищити рівень забезпечення населення дешевим малодоступним білком. Ріст і розвиток рослин квасолі овочевої має свої особливості і залежить від спадкових її властивостей організму, також від умов середовища, які взаємопов’язані. Без росту неможливий розвиток. Ріст є однією із особливостей розвитку, за умови яких відбуваються процеси в рослині, проте вони є не завжди однакові.