ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВОЇ ГРАМОТНОСТІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРОФЕСІЙНОЇ МОБІЛЬНОСТІ В ОБЛІКОВО-ЕКОНОМІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Олена Коваль; Олександр Лишак (Економіка та суспільство)
У статті досліджується роль цифрової грамотності як ключового чинника професійної мобільності фахівців у галузі економіки та бухгалтерського обліку в умовах цифрової трансформації. Визначено структурні компоненти цифрової грамотності, які охоплюють як технічні, так і когнітивні, культурні, комунікативні та критичні навички. Обґрунтовано, що цифрова компетентність є не лише базовою навичкою сучасного фахівця, але й передумовою його конкурентоспроможності, кар’єрного зростання та адаптації до змін ринку праці. Особливу увагу приділено видам професійної мобільності (горизонтальній, вертикальній, географічній та функціональній), що виявляються в економічній сфері в умовах впровадження цифрових технологій. Підкреслено важливість ролі освітніх установ у розвитку цифрових компетентностей, зокрема через оновлення змісту економічних освітніх програм та впровадження практикоорієнтованого навчання. Зроблено висновок про необхідність системного підходу до формування цифрової грамотності економістів і бухгалтерів як запоруки їхньої професійної гнучкості, стійкості до змін та успішності в умовах цифрової економіки.