Güneydoğu Terör Olaylarının Ekonomik Sonuçları - Necmi Gündüz; Selami Sezgin; Şennur Sezgin (Akademik İncelemeler Dergisi)
Bu çalışma silahlı çatışmanın ekonomik sonuçlarını Güney Doğu Anadolu bölgesini Türkiye’nin diğer bölgeleri ile karşılaştırarak analiz etmektedir. Silahlı çatışma ve terörist faaliyetler ülkenin makro ekonomik gelişmesini güçlü bir şekilde etkilemektedir. Türkiye 1984 yılından itibaren Güney Doğu Anadolu bölgesinde silahlı çatışmayı yaşamış ve yaşamakta olan bir ülkedir ve savunma bütçesinin büyük bir bölümünü bunun için harcamaktadır. Bu harcamalar nedeniyle Türkiye’nin ekonomik kalkınmasının geciktiği iddia edilmektedir. Bu söylem ülkenin bütünü açısından doğru olmakla beraber, bölgesel düzeyde sonuçlarının ne olduğu belli değildir. Bu çalışma söz konusu harcamaların bölgeyi ve bölgenin kalkınmasını nasıl etkilediğini Türkiye’nin diğer bölgeleri ile karşılaştırarak incelemektedir. GSYİH’nın sektörel dağılımındaki gelişmeler (tarım, ticaret, endüstri, kamu hizmetleri) çatışma olan bölgeler ile olmayan bölgeler açısındankarşılaştırılmaktadır. Bu karşılaştırmaya göre, ekonomik büyüme Güney Doğu Anadolu bölgesinde diğer bölgelere göre daha yavaş olmakta ve bölgeler arasında ıraksamaya neden olmaktadır.