ОРГАНІЗАЦІЙНО-ІНФОРМАЦІЙНА МОДЕЛЬ АНАЛІЗУ РОЗРАХУНКІВ З ПОКУПЦЯМИ ТА ЗАМОВНИКАМИ - Алла Савченко; Олександра Кібиш (Економіка та суспільство)
У статті розглядається важливість організації та проведення аналізу розрахунків з покупцями та замовниками. Акцент наділено на актуальність обраної теми, незважаючи на різноманітний спектр наукових поглядів. Виділено основну мету статті, проаналізовано останні дослідження та публікації з обраної теми. Основні етапи та послідовність аналізу розрахунків з покупцями та замовниками, взаємозв'язок діяльності підприємства та витратами, пов’язаними з покупцями та замовниками. Виділено основні завдання аналізу розрахунків з покупцями та замовниками. Вивчається інформаційне забезпечення їх організації та аналізується інформаційне забезпечення економічного аналізу розрахунків з покупцями та замовниками. З'ясовано, якими методами проводиться аналіз розрахунків з покупцями та замовниками. Висвітлено проблеми та шляхи вдосконалення аналізу розрахунків з покупцями та замовниками з метою покращення фінансового стану підприємства. Аналіз розрахунків з покупцями та замовниками є одним з важливих напрямків, оскільки фінансове становище і стабільність підприємства прямо залежать від її дебіторських зобов'язань. Аналіз та облік розрахунків покупцями та замовниками займає багато часу, вимагає уваги, оскільки передбачає обробку великих обсягів первинної інформації, має багато подібних операцій, здійснення яких вимагає багато часу та концентрації. До того ж, розрахунки з покупцями та замовниками служать вагомим засобом для прийняття основних управлінських завдань.