ОСНОВНІ МЕТОДИ ДРЕСИРУВАННЯ СЛУЖБОВИХ СОБАК - Н. В. Пустова; В. В. Шуплик (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Метою досліджень було визначити основні методи дресирування службових собак у кінологічному центрі Хмельницької області. Завдяки відбору та селекції людина формувала бажані якості у різних порід собак, іноді природа посилювала властивості певної спрямованості, на сьогодні до основних порід службових собак належать: німецька, кавказька і бельгійська вівчарки, доберман, ротвейлер та інші. В ході досліджень вивчали набутий досвід використання зазначених порід службових собак при виконанні ними таких завдань: розшуку та відстежуванню, знаходженню вибухівки, наркотиків, зброї тощо. Аналізуючи отримані результати виконання завдань різними породами службових собак (у супроводі із кінологом) було виявлено, що з урахуванням генетичного потенціалу та індивідуальних особливостей кожної тварини визначають у якому напрямку буде працювати службова собака. Методи дресирування собак у кінологічному центрі застосовують такі: механічний, заохочувальний, контрастний, наслідування. Враховуючи різні методи дресирування службових собак в їх основі лежить вироблення умовних рефлексів на певні подразники, проте в основі дресирування є заохочення (смачненьким, іграшкою, погладжуванням, тощо): зробив правильно – отримав винагороду, неправильно – не отримав нічого. Дресирування службових собак, проводять для того, щоб виробити у собаки спеціальні навики. Не залежно від породи службові собаки здатні відстежувати і затримувати злочинців, знаходити зброю, вибухівку та наркотики, розшукувати зниклих людей та ще багато чого. Напрямок, за яким працюватиме службова собака, визначають за його характером і темпераментом.