Özbekistan’da Bulunan Yazma Eser Kütüphaneleri Üzerine Bazı Notlar - Mine Demirbilek (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Bu yazıda yazma eserleri toplama ve koruma altına alma sürecinin devam ettiği Özbekistan’da bulunan yazma eser koleksiyonları konu edinilecektir. Ebu Reyhan el-Biruni Doğu Araştırmaları Enstitüsü başta olmak üzere Müslümanlar İdaresi Kütüphanesi, Uluslararası İslam Akademisi Menbalar Hazinesi Bölümü, Buhara’da İbn-i Sina Kütüphanesi, Semerkand Devlet Üniversitesi Kütüphanesi, Hokand Devlet Müzesi Kütüphanesi ve irili ufaklı diğer kurumlardaki yazma eser koleksiyonlarının muhtevası, tespit edilen nadir eserler, bunların yazıldıkları dönem, koleksiyonların kataloglama çalışmaları gibi hususlar dikkate alınarak, Özbekistan’ın yazma eser varlığı ve bunların mevcut durumu hakkında bilgi verilecektir.