Bir Devlet Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Gevaş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Tercihleri - Reşit ALDEMİR; Ahmet TEKELİ; Suna AKKOL (ISPEC Journal of Agricultural Sciences)
Tavuk eti ucuz, sindirim derecesi ve biyolojik değerliliği yüksek olması nedeni ile önemli bir hayvansal protein kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı, Van YYÜ Gevaş Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin tavuk etine bakış açılarını ve tüketim alışkanlıklarını ortaya çıkarmaktır. Öğrencilerin yaş  (P<0.0001), cinsiyet (P=0.0403) ikamet durumu  (P<0.0001) ve aylık gelir durumunun (P=0.0126) tavuk eti tüketim ile arasındaki ilişki istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Öğrencilerin %73.60’ı haftada 2-3 kez tavuk eti tüketirken, hiç tüketmeyenlerin oranın sadece %4.97’dir. Tavuk etinde en fazla tercih edilen kısım %33.44 ile but-baget, %32.80 ile göğüs olmuştur. Tavuk etinden sonra en fazla hindi eti tüketildiği (%32.81), satın alırken en fazla son tüketim tarihine dikkat edildiği (%54.72) ve reyon tercihi olarak da %45.17 organik tavuk tercih edildiği görülmektedir.  Ayrıca lokantada %54.26 ile tavuk döner tercih edildiği, %71.43’nün tavuk etinin besleyici olduğunu söylerken, öğrencilerin %85.09’u hormon ve % 77.95’i antibiyotik kullanıldığını düşünmektedirler. Ankete katılan öğrencilerin %77.85’i tavuk etini helal gıda olarak görmektedir. Öğrencilerin, %72.78’nin tavukçuluk işletmesinin Van’da olmasının tavuk eti tüketimini olumlu etkileyeceğini bildirmişlerdir. Tavuk kesiminde besmele getirilmesinin çok önemli ve önemli bulanların toplamı oranı ise oldukça yüksek bulunmuştur (%75.75). Tavuk yemlerinde GDO kullanıldığını düşünenlerin oranı % 50.83’tür. Sonuç olarak olumsuz eleştirilere rağmen tavuk etine yönelik bu olumlu tespitler büyük bir önem arz etmektedir.