Zaludnienie parafii Szubin w roku 1766 - Józef Matuszewski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Pamiętna data 1772, pierwszy rozbiór. Prusy zagarniają północną część kraju aż po Noteć wraz z workiem bydgosko-inowrocławskim, obejmującym także miasteczko Szubin. Natychmiast, bo już w latach 1773-1774, nowi władcy zbudowali kanał bydgoski, łącząc w ten sposób dorzecze Odry z dorzeczem Wisły. Polskie rządy o tym nie pomyślały.