Міжнародно-правове регулювання нетипових форм зайнятості - Yu. M. Husew; O. L. Stasiuk; Yu. M. Skripiuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджується актуальна проблема щодо особливостей міжнародно-правового регулювання нестандартних форм зайнятості. Висвітлюються проблемні аспекти реалізації основи міжнародно-правового регулювання нетипових форм зайнятості, визначено основні міжнародні документи, які регулюють трудові відносини на сучасному етапі. Аналізуються наявні дослідження і публікації з проблеми міжнародно-правового регулювання нестандартних форм зайнятості та проводиться обґрунтування щодо подальшого вивчення означеної теми дослідження. Проаналізовано сучасні проблемні питання правового регулювання нетипових трудових відносин на міжнародному рівні. Визначено поняття неформальної зайнятості. Проаналізовано зміст міжнародно-правових актів у сфері регулювання нетипових форм зайнятості, зокрема акти Міжнародної організації праці, що дозволило визначити позитивні сторони з регулювання нестандартних форм зайнятості наявними нормами права, а також визначити і їх слабкі сторони. Актуалізується увага на аналізі сучасного стану вітчизняного нормативно-правового регулювання з окремих видів нетипових форм зайнятості. Підсумовано особливості міжнародно-правового регулювання нових та атипових форм трудових відносин та напрями його удосконалення. Акцентуються питання на необхідності вивчення означеного проблемного питання, зокрема звертається увага на необхідності адаптації нормативно-правових актів з регулювання нестандартних форм зайнятості до сучасних реалій життя. Особлива увага приділяється питанням налагодження ефективної взаємодії між міжнародними нормативно-правовими актами та національним законодавством, з метою максимально ефективної моделі з питань регулювання нестандартних форм зайнятості. Підкреслюється важливість своєчасного обміну інформацією та проведення спільних заходів правниками на міжнародному рівні з метою ефективного розвитку законодавства країн з міжнародно-правового регулювання нестандартних форм зайнятості. Це дозволить своєчасно виявляти нові проблемні аспекти в сфері правового регулювання нестандартних форм зайнятості. Вивчено дискусійні питання й надано пропозиції щодо вдосконалення досліджуваного напряму.