КОНЦЕСИЈЕ - ПОЈАМ, КАРАКТЕРИСТИКЕ И ВРСТЕ - Клаудија Боројевић (Српска правна мисао)
У правној теорији и науци не постоје подудар-на мишљења о поријеклу и настанку концесија. Превладава став да су оне настале још у давна времена и да се развој овог института, иако не у данашњој форми, могао пратити још од периода настанка Хамурабијевог законика, старог Рима и Грчке. Сам појам се такође мијењао, док се данас, према нашем важе-ћем законодавству, концесија дефинише као право обављања привредних дјелатности коришћењем јавних добара, природних богатстава и других добара од општег интереса, као и право на обављање дјелатности од општег интереса, у складу са зако-ном, а то право се уступа концесионару на одређено вријеме, под условима прописаним законом, уз плаћање концесионе накнаде. Тежња регионалног повезивања и економског интегрисања у Европску унију доноси и потребу инвестирања у велике пројекте. Неразвијене земље и земље у транзицији не располажу великим инвестиционим средствима, те стога имају потребу ангажовања страног капитала за реализацију својих циљева и задовољење својих интереса.