КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ - Анна Росохата; Анастасія Ілляшенко; Юлія Матвєєва (Економіка та суспільство)
У тексті розглянуто нормативно-правову базу системи управління відходами в Україні, включаючи закони, постанови, стандарти та стратегії. Висвітлено ключові аспекти українського законодавства. Порівняно українське законодавство зі стандартами ЄС, зокрема директивами щодо відходів, упаковки, електроніки, полігонів і промислових викидів. Обговорено впровадження РВВ (розширена відповідальність виробника) та перспективи використання технології «сміття в енергію». Розроблена схема, яка ілюструє мультирівневу систему врегулювання процесу переробки сміття в енергію. Виявлено основні виклики для України: недостатня інфраструктура, слабкий контроль і фінансування. Наведено приклади успішних міжнародних моделей (Японія, Швеція, США) та запропоновано адаптацію передового досвіду для досягнення екологічної стійкості та економічного розвитку.