Rehabilitacja kina moralnego niepokoju - Tadeusz Szczepański (Kwartalnik Filmowy)
Kino moralnego niepokoju uznaje się za dość integralny i spójny rozdział w historii polskiej kinematografii, ale oceny jego wartości artystycznych pozostają sceptyczne. Książka Dobrochny Dabert Kino moralnego niepokoju rehabilituje tę formację artystyczno-ideową i stanowi jej pełne opracowanie. Autorka daje w niej szeroki kontekst filmów tego czasu (biorąc pod uwagę wymiar czasowy, pokoleniowy, tematyczny i polityczny), a także dokonuje analizy i interpretacji poetyki i etyki kina moralnego niepokoju.