Portal hrvatskih gramatika do ilirizma – model izrade i primjena višerazinskoga označivanja - Marijana Horvat; Josip Mihaljević (Rasprave Instituta za Hrvatski Jezik i Jezikoslovlje)
U članku se analiziraju rezultati rada na projektu Retrodigitalizacija i interpretacija hrvatskih gramatika do ilirizma – RETROGRAM, koji su financirali Hrvatska zaklada za znanost (IP-2018-01-3585) i Institut za hrvatski jezik. Na projektu se, među ostalim, radilo na označivanju sklonidbenih paradigma i paradigma sprezanja u odabranim dopreporodnim gramatikama i nazivlja u gramatikama pisanim hrvatskim jezikom. Članak se sastoji od dvaju glavnih dijelova. U prvome se dijelu u kratkim crtama opisuje proces označivanja i izrade digitalnih izdanja gramatika, a u drugome se objašnjava krajnji rezultat – uspostava Portala hrvatskih gramatika do ilirizma.