Cenzura we Lwowie w późnych latach trzydziestych. Tygodnik „Kontratak” – studium przypadku - Alina Molisak (Prace Filologiczne. Literaturoznawstwo)
Artykuł jest studium przypadku – analizą praktyk cenzorskich stosowanych w latach 1937–1939 we Lwowie wobec żydowskiego młodzieżowego pisma „Kontratak”. Zależy mi na pokazaniu różnych metod działań cenzury oraz tego, jak redaktorzy pisma reagowali na konfiskatę numerów tygodnika czy pojedynczych artykułów. Podstawowym pytaniem pozostaje kwestia najczęściej cenzurowanej tematyki.