Homo patient – Homo creativus - Jadwiga Głowa (Kwartalnik Filmowy)
Autorka analizuje dramat ludzi starych, chorych, niepotrzebnych, nie tylko jako temat filmowy ale także jako wyznacznik współczesnej kultury. Z jednej strony dokumenty w przejmujący sposób ukazujących wegetację ludzi „czwartego wieku” (Taboo. Memento Mori, reż. Christopher Gachet, 1996), z drugiej ciepłe i pełne szacunku filmy czeskiej „szkoły” dokumentu z twórczością Hanaka i Rychlika.