Соціальне підприємництво як інструмент економічної реінтеграції ветеранів: український та міжнародний досвід - D. L. Zlobin; Ia. V. Petrunenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті розглянуто соціальне підприємництво як ефективний правовий та економічний інструмент поствоєнної реінтеграції ветеранів у сучасному суспільстві. Досліджено європейський та англосаксонський підходи до розуміння явища соціального підприємництва, по результатах дослідження узагальнено, що обидва підходи сходяться на тому, що мета соціального підприємства – суспільний вплив важливіший за максимізацію прибутку. Аргументовано, що економічна реінтеграція передбачає перетворення ветерана з отримувача допомоги на активного учасника ринку, здатного самостійно забезпечувати себе і внесок якого в економіку визнається державою. Здійснено огляд чинного українського законодавства, а також законопроектів з питань соціального підприємництва та ветеранського бізнесу. Проведено аналіз ключових викликів, що стоять перед ветеранськими ініціативами в Україні, зокрема таких як: обмежений доступ до фінансування, фрагментарне правове регулювання, нестача системної підтримки з боку держави та інституцій.