«Undertrykkelsen har vært motbydelig for meg» - Sigrid Lien; Hilde Wallem Nielssen (Kunst og Kultur)
Med utgangspunkt i den samiske aktivisten Ingolf Kvandahls familiefotografier, diskuterer denne artikkelen hvordan Kvandahl-familien bruker fotografiet til å etablere sin historie. Den viser hvordan fotografiene i albumet manifesterer historiske prosesser som dels griper inn i hverandre, dels løper parallelt og dels kan stå i motsetning til hverandre: fornorskning, modernisering, samepolitisk aktivisme. I albumet presses spenningene i disse prosessene opp til overflaten i en estetikk ladet med kontraster og kontradiksjoner.