РОЛЬ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ У ПРОТИДІЇ ДЕСТАБІЛІЗАЦІЙНИМ ВИКЛИКАМ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Юрій Поліщук (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена дослідженню стратегічної ролі цифрової трансформації підприємств в сучасних умовах швидких змін. Метою дослідження є визначення ролі цифрової трансформації у підвищенні стійкості підприємств до дестабілізаційних викликів, зокрема в умовах війни в Україні. У статті проаналізовано сучасні підходи до цифрової трансформації, її вплив на бізнес-моделі, внутрішні процеси та взаємодію з клієнтами. Окрема увага приділена питанням зниження залежності від фізичної інфраструктури, децентралізації критичних функцій та використанню цифрових технологій для забезпечення безперервності операційної діяльності. Встановлено, що цифрові технології сприяють адаптивності, зниженню залежності від фізичних активів, підвищенню гнучкості та забезпеченню безперервності діяльності. Результатом дослідження є обґрунтування цифрової трансформації як ключового чинника стійкості та конкурентоспроможності підприємств у кризових умовах.