SEÇMENLERİETKİLEME SÜRECİNDE SİYASAL REKLAMCILIK OLGUSU 1999 GENEL SEÇİMLERİ ÖRNEĞİ - Şükrü Balcı (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde reklamcılığın önemli kollarından birini siyasal reklamcılık oluşturmaktadır. Tecimsel ticari reklamcılığın siyasete uygulanmasısonucunda toplumda işlerlik kazanmışolan siyasal reklamcılığa, özellikle seçim kampanyalarının, önemli bir parçasıgözüyle bakılmaktadır. Demokratik anlayışın egemen olduğu ülkelerde parti ya da adaylar seçmenlerden güven ve destek isterlerken; onlara bir takım ikna edici mesaj iletmek zorundadırlar. Amaç bir parti ya da adayıçok sayıda seçmene tanıtmak, diğer parti ve adaylar arasındaki ayrımıbelirtmek ve seçimi kazanmak olunca, siyasal reklamcılık önemli bir olgu olarak ortaya çıkmaktadır. İşte bu çalışmada siyasal kampanyalar ve bu süreçte yer alan siyasal reklamcılık olgusundan hareketle partilerin seçim kampanyasıdöneminde yoğun olarak kullandıklarıgazete reklamlarıiçerik çözümlemesi yöntemi ile değerlendirilmiştir. 18 Nisan 1999 Genel Seçim Dönemi’nin örnek olay olarak ele alındığıçalışmada, Türk siyasi hayatının sağkesiminde yer alan Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi ile, sol tarafta yer alan Cumhuriyet Halk Partisi veDemokratik Sol Parti’nin 1-17 Nisan tarihleri arasında Sabah, Hürriyet, Cumhuriyet, Zaman ve Türkiye Gazeteleri’nde çıkan reklamlarıkarşılaştırmalıolarak analiz edilmiştir.