Kontrola plodnosti zemljišta – supstrata u rasadnicima „Stanovi“ i „Usora“ u Doboju - Pero Balotić; Marijana Kapović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Kontrola plodnosti zemljišta – supstrata u šumskom rasadniku Stanovi – Doboj obavljana je 1984, 1986, 1988, 1991 i 2000 godine. U okviru ovih ispitivanja utvrđivano je stanje reakcije zemljišta, sadržaja humusa te pristupačnog fosfora i kalijuma. Na bazi rezultata hemijskih analiza, date su preporuke za izbor vrste đubriva, količine i vrijeme unošenja đubriva. U toku septembra, 2006. godine, izvršeno je uzimanje uzoraka zemljišta – supstrata, kao i sadnica smrče u rasadnicima „Stanovi“ i „Usora“ i izvršene su standardne hemijske analize. Na osnovu rezultata hemijskih analiza zaključuje se da je realizacija – primjena ranije davanih preporuka za đubrenje vršena djelimično i selektivno, tako da se poslije svake kontrole mijenjao odnos u sadržaju hranjiva po parcelama. Sadržaj humusa, azota, fosfora i kalijuma je znatno ispod potrebnog nivoa, zbog slabijeg korišćenja đubriva u proteklom (ratnom) periodu. Danas se sadržaji pristupačnog kalijuma nalaze unutar granica srednje obezbijeđenosti, a sadržaj pristupačnog fosfora je u granicama slabe obezbijeđenosti, pa je đubrenje fosforom u svim slučajevima neophodno. Preporučuje se primjena (čistih) fosfornih đubriva, a u nedostatku ovih mogu se koristiti miješana đubriva u kojim je sadržaj fosfora veći od sadržaja kalijuma.