Психолого-педагогічна спадщина Степана Балея у світовому та вітчизняному науковому дискурсі - Nataliia Fanenshtel (Педагогічний дискурс)
У статті здійснено історіографічний аналіз творчої спадщини Степана Балея. На основі аналітико-синтетичного підходу автором систематизовано наукові розвідки, внаслідок чого визначено галузі наук, в межах яких здійснювалось вивчення творчого доробку вченого. З’ясовано, що предметом дослідження зарубіжних вчених, зокрема польських, переважно є окремі досягнення С.Балея в загальній психології, психології виховання, психології творчості, філософії та педагогіці. Натомість перша спроба цілісного вивчення та реконструкції наукової спадщини українсько-польського вченого була здійснена українським філософом М.Верниковим і продовжена його учнями. Продемонстровано, що в Україні об’єктом дослідження науковців стали філософсько-педагогічні, психолого-педагогічні, психоаналітичні та соціально-філософські ідеї С.Балея. На підставі аналізу психолого-педагогічних періодичних та фахових видань виявлено недостатній рівень розкриття наукових поглядів вченого у вітчизняній педагогічній науці. Це аргументує необхідність подальшого ґрунтовного вивчення наукових праць С.Балея, що дасть можливість висвітлити погляди дослідника на проблеми навчання, виховання та розвитку, вивчити його власний педагогічний досвід, визначити вагомість внеску вченого у педагогічну науку, а також з’ясувати можливості впровадження педагогічних ідей науковця в контексті реформування сучасної системи освіти України.