Trolle i Småland - Göran Sparrlöf (Släkthistoriska Studier)
Att ofrälse personer med namnet Trolle tidigt förekommer på det småländska höglandet är känt sedan tidigare. Någon samlad bild finns ännu inte, men den här inventeringen av ofrälse trollar i Västra härad kan ses som ett bidrag till en sådan. Källmaterial som använts är i första hand mantalslängder, domböcker, kyrkböcker och militära rullor. Inventeringen visar att namnet Trolle i Västra härad var ett tillnamn, men inte ett släktnamn. Namnet har burits av ett begränsat antal individer, det har inte använts konsekvent och det har inte förts vidare till kommande generationer. Den till Västra härad inflyttade Elin Haraldsdotter Trolle faller dock utanför mönstret. Hon tillhörde en ofrälse trollesläkt i Sunnerbo härad och i hennes fall var Trolle ett släktnamn. Fadern, Harald Trolle, kan ha kommit från Östra härad på det småländska höglandet.