2XS(FL)2Y 87/150(170) kV Yüksek Gerilim Güç Kablosu Yalıtım Arızasının İncelenmesi ve Elektriksel Ölçüm Testleri - Nihat PAMUK (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Yüksek gerilim güç kablolarının güvenliği ile ilgili en önemli konulardan biri, güç kablolarına ait parça ve malzemelerin bozulmasıdır. Güç kablolarının performansı yalıtkan malzemenin mekaniksel ve elektriksel bütünlüğüne bağlıdır. Yüksek gerilim güç kablolarındaki mikro çatlaklar, güç kablolarının yalıtım özelliklerini tehdit edebilir. Bu nedenle yüksek gerilim güç kablolarında mikro çatlakların oluşması istenmez. 2XS(FL)2Y 87/150(170) kV yüksek gerilim güç kabloları çapraz bağlı polietilen (XLPE) ve etilen propilen kauçuk (EPR) gibi çeşitli katı yalıtım malzemelerini kullanır. Elektriksel ölçümler ve kimyasal analizler yüksek gerilim güç kablolarında en iyi örnek karışımı bulmak için kullanılır. Bu çalışmada, 2XS(FL)2Y 87/150(170) kV yüksek gerilim güç kablosunun yalıtım arızası incelenmiş ve arıza tespiti için uygulanan elektriksel ölçüm testleri anlatılmıştır. Arızanın tespit edilmesi ve yok edilmesi yönünde karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve önleyici tedbirler açıklanmıştır