ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ АГРОБІЗНЕСУ: ВПРОВАДЖЕННЯ IT-РІШЕНЬ У СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО - Антон Ольховський; Вікторія Мініна (Економіка та суспільство)
У статті досліджено економічні аспекти цифровізації аграрного сектору України. Проаналізовано вплив упровадження цифрових технологій на ефективність агробізнесу, конкурентоспроможність та стійкість сільськогосподарських підприємств. Визначено основні чинники успішної діджиталізації, серед яких фінансова підтримка, кадрове забезпечення, розвиток інфраструктури та підвищення рівня цифрової грамотності аграріїв. Окреслено бар'єри, що стримують цифрову трансформацію, та обґрунтовано напрями їх подолання. Обґрунтовано перспективи використання інноваційних технологій AgTech для модернізації агросектору й інтеграції українського агробізнесу у світові продовольчі ринки. Зроблено висновок про необхідність формування комплексної державної політики підтримки цифрової трансформації аграрного сектору.