Синтез та дослідження властивостей композицій гетерополісполука/оксидний носій - V. V. Sydorchuk; S. V. Khalameida; R. Leboda; J. Skubiszewska-Zięba; L. A. Davydenko; V. A. Zazhigalov (Хімія, фізика та технологія поверхні)
Фосфоромолібдат амонію включено в структуру кремнезему за допомогою золь-гель синтезу та нанесено на поверхню оксидних носіїв шляхом механохімічної обробки. Одержані композиції фосфоромолібдату амонію досліджено за допомогою ренгенофазового та диференційного термічного аналізу, ІЧ- та електронної спектроскопії, адсорбції азоту. Фосфоромолібдат амонію зберігає структуру Кеггіна після впровадження в оксидну матрицю. Зразки, одержані золь-гель методом, мають мікро-мезопорувату, а нанесені шляхом механохімічної обробки – мезо-макропорувату структуру. Всі композиції проявили підвищену (у порівнянні з масивним зразками) фотокаталітичну активність в процесі деградації сафраніну у водному середовищі.