Haçlıların Maarretünnumân’da İşledikleri Cürümler - Gülşen İstek (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Antakya’nın 28 Haziran 1098 tarihinde fethedilmesi sonrasında, haçlılar Kudüs’e doğru yola çıkmış, Ma’arra ya da Ma’arratün'numan bölgesini kuşatarak yaklaşık bir ay burada kalmışlardır. Söz konusu bölge fetih hareketlerinden ziyade haçlıların Müslümanlara uyguladıkları katliamla tanınmaktadır. Nitekim haçlı savaşına katılan Orta Çağ müellifleri dahi askerlerin bu insanlık dışı davranışını utanç içinde aktarmışlardır. Ancak buna rağmen bazı yazarların haçlıları koruduğu görülmektedir. Onlara göre haçlıların Müslümanları öldürmesi, etlerini pişirerek yemesi ve Müslüman çocukları şişe geçirmesi, öldürülenlerin altın yuttuğuna inanılarak karınlarının deşilmesi sadece civardaki Türkleri korkutma amaçlıdır. Bu bağlamda Ma’arratün'numan kuşatması haçlı savaşlarında yaşananları ve haçlıların gerçek yüzünü tanımada önemli bir unsur olarak görülmüş ve çalışılması düşünülen bu konuda farklı bir perspektif yakalayabilmek için Türkçe eserlerin yanı sıra Almanca ve İngilizce eserler de kullanılmıştır. Böylelikle söz konusu kuşatmanın ana hatlarıyla Alman ve İngiliz literatüründe nasıl anlatıldığı, gerçekleri çarpıtıp çarpıtmadıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır.