Primerjava krajše ležalne dobe in stopnje ponovnih sprejemov v terciarni bolnišnici pri otročnicah, pozitivnih na covid-19, v antenatalnem obdobju - Uroš Višič (Obzornik zdravstvene nege)
Uvod: Pandemija virusa covid-19 je predstavljala veliko tveganje tudi na perinatalnem področju. Namen pričujoče raziskave je bil preučiti trajanje bivanja otročnic, pozitivnih na covid-19, po vaginalnem porodu v zgodnjem poporodnem obdobju v primerjavi s standardnim trajanjem in stopnjo njihovih ponovnih sprejemov v primerjavi s standardnimi sprejemi pri zdravi populaciji. Metode: Uporabljena je bila retrospektivna kohortna raziskava s pregledom trajanja ležalne dobe po vaginalnem porodu in po carskem rezu. Vključenih je bilo 322 otročnic.  Podatke, pridobljene iz informacijskega sistema Hipokrat, smo analizirali z opisno statistiko in t-testom ob upoštevani statistični značilnosti p < 0,05. Rezultati: V povprečju je ležalna doba po vaginalnem porodu (Me = 2,45) in po carskem rezu (Me = 4,05) trajala dlje od zastavljenega trajanja. Maksimalna ležalna doba po vaginalnem porodu je bila približno tri dni (Maks = 3,06), po carskem rezu pa štiri dni (Maks = 4,38). Rezultati niso pokazali statistično značilnih razlik med ležalno dobo po vaginalnem porodu (p = 0,38) in carskem rezu (p = 0,21). Diskusija in zaključek: Ugotovljeno je bilo, da je kljub predvideni krajši ležalni dobi otročnic, pozitivnih na covid-19, njihova obravnava zanemarljivo daljša. Potrebne so nadaljne raziskave v zgodnjem postnatalnem obdobju.