Bezpieczeństwo biologiczne populacji. Zdrowie publiczne a Państwowa Inspekcja Sanitarna jako najważniejsza instytucja sfery zdrowia publicznego - Waldemar Mańkowski (Civitas Hominibus)
Celem artykułu jest analiza działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Część wstępna przedstawia pokrótce historię działań w dziedzinie bezpieczeństwa biologicznego gatunku ludzkiego, a także ewolucję koncepcji zdrowia publicznego. Część główna opracowania opisuje działania w szeroko pojętej dziedzinie bezpieczeństwa biologicznego, zdrowia publicznego ludności, jak również prezentuje badaną instytucję. Analiza pozwala stwierdzić, że omawiana instytucja wymaga zmian organizacyjnych.