بررسی تأثیر ذهن‌آگاهی و ناگویی هیجانی بر تولید ایدۀ کسب‌وکار جدید - محمد امیر لطفی; احسان چیت‌ساز; پریسا رسولیان; کامبیز طالبی (پژوهش‌های روانشناختی در مدیریت)
ذهن‌آگاهی به ‌عنوان مفهومی چندوجهی، به طور گسترده در حوزه‌های علوم اعصاب و علوم شناختی مطالعه شده و تأثیری چشمگیر بر ابعادی مختلف مانند توجه، کنترل شناختی، تصمیم‌گیری و سلامت روانشناختی داشته است. در مقابل، ایده‌های کسب‌وکار نوآورانه نقش حیاتی در ایجاد شرکت‌های اثربخش ایفا می‌کنند. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر ذهن‌آگاهی و ناگویی هیجانی بر کیفیت ایده‌های کسب‌وکار جدید انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونۀ آماری شامل 64 نفر از کارآفرینان بالقوه بود. یافته‌ها نشان داد ذهن‌آگاهی به‌ طور مثبت با نوآوری ایده‌ها و به‌ طور منفی با امکان‌پذیری آن ها همبستگی دارد. این نتایج بیانگر این است که افزایش سطح ذهن‌آگاهی ممکن است به کاهش خلاقیت در ایده‌ها منجر شود؛ اما در عین حال، امکان‌پذیری آن‏ها را افزایش دهد. ناگویی هیجانی تأثیری مستقیم بر کیفیت ایده‌ها نداشت؛ اما تعامل آن با ذهن‌آگاهی به‌ طرزی معنادار بر نوآوری ایده‌ها تأثیرگذار بود. تحلیل واریانس (ANOVA) و رگرسیون نیز نتایج بالا را تأیید کردند. این پژوهش بر پویایی پیچیدۀ بین ذهن‌آگاهی، ناگویی هیجانی و فرمول‌بندی ایده‌های کسب‌وکار جدید تأکید دارد.