Att arbeta med upplevelsebaserat lärande i universitetsmiljö: Förutsättningar och hinder - Pia Andersson; Tone Försund; Helén Söderqvist (Högre Utbildning)
Upplevelsebaserat lärande, exempelvis genom simulationer, rollspel och praktiska övningar, har länge varit en del av många akademiska utbildningar. Trots detta finns det en brist på kunskap om hur denna lärandeform kan integreras i den akademiska miljön. Syftet med denna reflekterande text är att lyfta fram ett exempel på god praxis inom upplevelsebaserat lärande och att inspirera till en kartläggning av förutsättningarna för att integrera lärandeformen i andra akademiska miljöer. Texten belyser en institutionsmiljö vid Göteborgs universitet där upplevelsebaserat lärande, specifikt dramapedagogik, har integrerats och utvecklats framgångsrikt. Vi diskuterar faktorer som möjliggjort utvecklingen och reflekterar över hur upplevelsebaserad pedagogik kan komplettera traditionella undervisningsformer. Vi presenterar också hur ett arbetslags förutsättningar, pedagogiska strategier och kursutveckling har formats i den specifika institutionsmiljön.