Вплив обробки насіння протруйниками і мікродобривами на посівні якості та врожайність пшениці озимої - А. А. СІРОШТАН; О. А. ЗАЇМА; В. П. КАВУНЕЦЬ; Д. Ю. ДУБОВИК (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
На насінні різних сортів досліджували протруйники «Максим Стар 025 FS» (діюча речовина (д. р.) – флудиоксоніл, ципроконазол) (1,5 л/т), «Юнта Квадро 373,4 FS» (д. р. – імідаклоприд, клотіанідин, протіоконазол, тебуконазол) (1,5 л/т), «Селест Макс 165 FS» (д. р. – флудиоксоніл, тебуконазол, тіаметоксам) (2,0 л/т), «Круїзер 350 FS» (д. р. – тіаметоксам) (0,5  л/т) і їхні комбінації з мікродобривами «5 element» (25 г/т), «Оракул насіння» (0,5 л/т) і «МаксПролін» (99,5% L-a prolin амінокислота) (5 г/т). За контроль слугувало необроблене насіння сортів пшениці озимої Вежа миронівська, Господиня миронівська, Берегиня миронівська. В лабораторних умовах у насіння цих сортів із різними варіантами обробки визначали посівні якості та біологічні показники. При обробленні насіння пшениці озимої лише протруйниками активність кільчення підвищувалась на 3–11%, енергія проростання – на 1–5%, лабораторна схожість – на 1–2% порівняно з контрольними варіантами. Оброблення насіння протруйниками сумісно з мікродобривами збільшувало активність кільчення до 9%, енергію проростання – до 6%, лабораторну схожість – до 8%. За показниками енергії проростання й лабораторної схожості насіння відмічено тенденцію до їх зниження лише при застосуванні мікродобрива «Оракул насіння». За визначення в оброблених варіантів біологічних показників насіння виявлено, що окремі протруйники суттєво зменшували довжину колеоптилю, особливо у варіантах із додаванням мікродобрива «Оракул насіння». Кількість зародкових корінців збільшувалась у варіантах із протруйниками і в тих, де до них додавали мікродобрива. В середньому за роки досліджень у сорту Вежа миронівська за показника рівня врожаю на контролі на рівні 5,46 т/га показник збереженого врожаю у варіантах з обробкою насіння становив 0,28–0,39 т/га, в сорту Господиня миронівська – 4,60 і 0,28–0,43 т/га, в сорту Берегиня миронівська – 4,49 і 0,25–0,32 т/га відповідно. Найвищих показників збереженого врожаю в досліджуваних сортів досягнуто при обробленні насіння протруйниками сумісно з мікродобривами. В отриманого насіння пшениці озимої показники енергії проростання та лабораторної схожості перебували на рівні з контрольними варіантами без обробки.