Pitanje postojanja abortusne kulture u Srbiji - Mirjana Rašević; Katarina Sedlecki (Stanovništvo)
Na problem velikog broja abortusa u našoj sredini ukazano je još davne 1935. godine na 17. Kongresu jugoslovenskih lekara. Abortusni problem je i danas prisutan u Srbiji i pored toga što je moderna nauka pružila nove metode i sredstva koja su sa zdravstvenog i socijalnog aspekta logično rešenje dileme o vidu kontrole rađanja. Naime, stopa ukupnih abortusa u Srbiji se procenjuje na 2,76 u 2007. godini. Ona je vrlo visoka, dva puta je viša od stope ukupnog fertiliteta i među najvišima je u Evropi i svetu. Prvi put je pojam abortusna kultura, koliko je nama poznato, upotrebio Henri Dejvid u uvodu knjige From Abortion to Contraception – A Resource to Public Policies and Reproductive Behaviour in Central and Eastern Europe from 1917 to the Present, iz 1999 godine, posebno ga ne određujući, prilikom razmatranja rasprostranjenosti namernih prekida trudnoće u socijalističkim zemljama. Cilj ovog rada je identifikovanje najvažnijih faktora determinističke osnove endemije namernih prekida trudnoće u Srbiji, uz istovremeno indirektno procenjivanje njihove povezanosti sa postojanjem, odnosno nepostojanjem abortusne kulture u nas. U tom smislu su razmotreni potencijalni faktori koji izviru iz socijalnog sistema i oni koji su vezani za individualni nivo. Ili drugim rečima, analiziran je niz zakona i drugih pravnih i političkih dokumenata koji su bitni za sagledavanje abortusnog pitanja, institucionalni okviri planiranja porodice, zdravstveni servisi, obrazovanje mladih za reproduktivno zdravlje, kao i nalazi više istraživanja sprovedenih među ženama različite starosti i lekarima od 1990. do danas u Srbiji. Zaključeno je da izdvojeni makro i mikro faktori tradicionalne kontrole rađanja u Srbiji potvrđuju postojanje abortusne kulture. Priroda ovih faktora, pak, ukazuje na prisutnost abortusne kulture u našoj sredini na političkom, obrazovnom, zdravstvenom i individualnom nivou. Abortusna kultura otežava uvođenje modernog koncepta planiranja porodice i upućuje na perzistiranje abortusnog problema u nas i u godinama koje dolaze.