РОЗВИТОК ПЕДАГОГІЧНОЇ ТЕОРІЇ В ГАЛУЗІ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ У КРАЇНАХ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ (ПЕРША ПОЛОВИНА ХХ СТОЛІТТЯ) - А.В. БОЯРСЬКА-ХОМЕНКО (Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія Педагогіка і психология)
У статті розкрито особливості розвитку наукових досліджень у галузі теорії освіти дорослих у першій половині ХХ ст. Визначено пріоритетні напрями науково-педагогічної діяльності: розроблення дидактичних і методологічних концепцій освіти дорослих; методологічної основи наукових досліджень у галузі андрагогіки; вивчення освіти дорослих з соціологічної та дидактичної точок зору; значення освіти дорослих для розвитку економіки, політики, соціальної галузі; критичне осмислення андрагогічної теорії та практики тощо. Визначено предмет наукових досліджень у галузі освіти дорослих та вплив Першої і Другої світових воєн на розвиток педагогічної теорії. Здійснено аналіз педагогічних поглядів таких науковців, як В. Вахтеров, Є. Мединський, А. Рамбузек, С. Серополко, А. Углірж, Л. Хартманн, В. Хофманн, В. Чарнолуський.