Analiza sytuacyjna rynku pracy na przestrzeni lat 2014–2019 w Polsce - Martyna Jarosz (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie)
Celem podjętych badań jest zaprezentowanie zmian zachodzących w analizowanym okresie na rynku pracy w Polsce. W części teoretycznej przedstawiono zagadnienia rynku oraz rynku pracy, a także scharakteryzowano jego poszczególne zasoby. Przybliżono problematykę bezrobocia oraz jego przyczyny i skutki. W celu dokonania oceny sytuacyjnej rynku pracy w Polsce w latach 2014–2019 została wykonana analiza zasobowa oraz strumieniowa. Badania te zostały oparte na danych z wyżej wymienionych lat, ich źródło to Bank Danych Lokalnych Głównego Urzędu Statystycznego. Wyniki zostały przedstawione w formie opisowej oraz graficznej. Jak się okazało, sytuacja na rynku pracy z biegiem lat ulega poprawie. Można zaobserwować wzrost popytu oraz podaży na pracę, z tym że dana sytuacja rozwija się dynamicznie.