Tam i z powrotem – podróż ku sacrum. Mityczny bohater i wieczny wędrowiec – początki kreowania narracji mitologicznej na przykładzie dziejów Bilba Bagginsa - Joanna Nakonieczna (Facta Simonidis)
Artykuł stanowi analizę dziejów Bilba Bagginsa, bohatera powieści Hobbit J.R.R. Tolkiena, za pośrednictwem koncepcji monomitu Josepha Campbella. Kluczową rolę pełnią tu mity bohaterskie, które oscylując wokół dziejów herosa zmagającego się z przeciwnościami losu, ukazują doświadczanie przez niego pomocy nadprzyrodzonych sił i magicznej ucieczki, zdobycie umiejętności umożliwiających wejście w posiadanie magicznego oraz uzdrawiającego artefaktu lub wiedzy, której wykorzystanie przywraca znanemu bohaterowi światu życie oraz siłę. Ukazano obecność toposu homo viator w przygodach hobbita i scharakteryzowano komponenty nasycenia dziejów Bilba treściami symbolicznymi. W konkluzji wskazano na fakt niemal całkowitej zgodności przygód hobbita z wyprawą herosa i umiejscawiono tę powieść w początkach kreowania narracji mitologicznej.