АНАЛІЗ ПРИЧИН, ФАКТОРІВ ТА ПРОБЛЕМ БЕЗРОБІТТЯ СЕРЕД МОЛОДІ В УКРАЇНІ - А.С. Митрофанова (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Недовикористання трудових ресурсів та недовантаження виробничих потужностей супроводжують кризові явища в економіці багатьох країн. Особливо важкі соціально-економічні наслідки має молодіжне безробіття, тому обрана тема є актуальною. Метою статті є виділення причин та факторів молодіжного безробіття в Україні, виявлення проблем працевлаштування молоді та розробка заходів подолання виявлених проблем. Дослідження спирається на використання таких методів наукового пізнання, як системний підхід, діалектичний метод, аналіз та синтез, моделювання, порівняння, статистичні методи. У статті пропонується розрізняти глибинні причини молодіжного безробіття, що лежать у площині порушення зв'язків у системі "освіта-наука-виробництво", та супутні негативні чинники, характерні для сучасної соціально-економічної та політичної ситуації в країні, регіональних диспропорцій. У статті систематизовано основні проблеми, з якими стикається молодь на ринку праці (відсутність гарантії першого робочого місця, досвіду роботи, витіснення зайнятості у тіньовий сектор, висока плинність кадрів, соціально-психологічні проблеми переходу від навчання до роботи), та проаналізовано актуальну ситуацію в Україні. Запропоновано систему рекомендацій щодо вирішення проблем молодіжного безробіття з точки зору соціального діалогу, тобто рівноправної участі всіх суб'єктів молодіжного ринку праці (держави, навчальних закладів, органів місцевого самоврядування, роботодавців, молоді), та усунення як глибинних причин, так і супутніх негативних факторів.